Witajcie,
Dzisiaj przychodzimy do Was z daniem obiadowym - szybkim, lekkim i pożywnym. Co dzisiaj jadłyśmy na obiad? Zupę, o delikatnym, słodko-kwaśnym smaku i letnim kolorze. Zupę, do której ugotowania potrzeba tylko 3 rodzajów warzyw: fasolki szparagowej, groszku i świeżych pomidorów. Wyszła zaskakująco pyszna i wszyscy zjedli ją w tempie ekspresowym, oblizując talerze. Polecamy i życzymy Wam udanego weekendu :)
Składniki (dla 4 osób):
2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
400g zielonej fasolki szparagowej
100g zielonego groszku (może być konserwowy lub mrożony)
2 duże pomidory
2 łyżeczki mąki
2/3 szklanki śmietany 18% (do zup)
sól, pieprz, cukier
Składniki (dla 4 osób):
2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
400g zielonej fasolki szparagowej
100g zielonego groszku (może być konserwowy lub mrożony)
2 duże pomidory
2 łyżeczki mąki
2/3 szklanki śmietany 18% (do zup)
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
1. Fasolkę umyj, odkrój jej końce i połam na mniejsze kawałki. Wrzuć do gorącego wywaru warzywnego i ugotuj fasolkę do miękkości.
2. Groszek dodaj w połowie czasu gotowania fasolki (jeśli używasz konserwowego dodaj go na chwilę przed podaniem). Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy, gdy fasolka będzie miękka.
3. Zupę dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Mąkę wsyp do śmietany i zahartuj je kilkoma łyżkami zupy. Dobrze wymieszaj i gdy mieszanka stanie się letnia, powoli wlej ją do zupy. Gotuj całość 3-4 minuty i podawaj.
Nasze oceny:
Basia: Zupa z fasolki szparagowej bardzo mi smakowała. Zjadłam ją z przyjemnością i na pewno jeszcze nie raz ją ugotuję. Moja ocena: 10/10.
Julka: Dzisiejsza zupa zaskoczyła idealnym połączeniem nie tylko mnie ale i moich domowników. Jest to jedna z lepszych kombinacji smakowych jakie jadłam. Gorąco polecam Moja ocena: 9/10.
Zachęcamy Was Kochani (a zwłaszcza czytelników mieszkających na terenie województwa łódzkiego) do wzięcia udziału w kampanii "Łódzkie ma pomysł". Uczestnicy chcący wziąć udział w konkursie zgłaszają swoje pomysły na to, jak można uczynić życie mieszkańców łatwiejszym i przyjemniejszym (mogą to być pomysły z zakresu kulinariów). Zwycięzca konkursu otrzyma nagrodę w postaci 50 000 zł na wsparcie realizacji swojego pomysłu.
Podoba mi się to połączenie, zupa wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupki! Teraz trochę chłodu to i na rozgrzanie idealna :)
OdpowiedzUsuńzupy uwielbiam i tak też by mi smakowała:)
OdpowiedzUsuńNa te chłodniejsze dni taka zupa jest idealna :)
OdpowiedzUsuńJa i moje chłopaki kochamy zupy i często je gotuje. Pysznie to zrobiłyście :-) moje ulubione smaki i aromaty :-)
OdpowiedzUsuńZawsze brakuje mi pomysłu na zupy! Podkradam wasz przepis:)
OdpowiedzUsuńKocham fasolkę szparagową, ale zupy z niej nigdy nie próbowałam... W sumie nawet nigdy o niej nie słyszałam, więc wielki szacunek ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
polecamy, bo jest naprawdę pyszna:) Pozdrawiamy
UsuńMoja mama podobną robi, kwintesencja lata :)
OdpowiedzUsuńświetnie to ujęłaś :)
UsuńBardzo apetyczna zupka :)
OdpowiedzUsuńmmmmm.... uwielbiam fasolkę, więc przepis dla mnie idealny!
OdpowiedzUsuńZupka z fasolki szparagowej - pyszności :-)
OdpowiedzUsuńMniami, muszę sobie ugotować taką któregoś dnia :D
OdpowiedzUsuńtakie zupki to ja lubię, szczególnie z fasolką
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona zupa krem:) zaraz koło serowej;]
OdpowiedzUsuńBuziaki dziewczyny:) stęskniłam się!